Перейти до основного вмісту

Аналіз твору "Захар Беркут" Івана Франка

Ідейно-тематичний аналіз твору «Захар Беркут»


Автор: Іван Франко.

Назва твору: «Захар Беркут» (1882, Львів).

Підзаголовок: «Образ громадського життя Карпатської Русі в XIII столітті».

Історія написання: написано з 1 жовтня до 15 листопада 1882 року на конкурс, оголошений львівською газетою «Зоря», та в 1883 році вперше видано у ній.

Літературний рід: епос.

Жанр: історична повість.

Стиль: реалізм + романтизм.

Епіграф: «Дела давно минувших дней, преданья старины глубокой...» (О. Пушкін) - із твору «Руслан і Людмила».

Твір мав у виданнях різних років дві передмови.
Передмова 1882 р. до повісті «Захар Беркут». Іван Франко дає зрозуміти, що художній твір - це не точний переказ історичних подій. Автор пише, що "історик оперує аргументами і логічними висновками", а "повістяр мусить оперувати живими людьми, особами".
Історична праця, на думку письменника, "має вартість, коли факти в ній представлені докладно і в причиновім зв'язку"; а історична повість цінна тоді, "коли її основна ідея ... жива і сучасна" і може "заняти сучасних, живих людей".
Як запевняє Франко, історія Русі є цікавою його сучасникам. Тому, пишучи цей твір, автор за ідею сюжету взяв напад монголів під проводом Пети, а також народні перекази, наприклад, про витоплення монгольської ватаги. "Дійові особи зрештою видумані", а "місцевість списана ... вірно".
➤ Передмова 1902 р. до повісті «Захар Беркут». Автор у передмові указує на те, що виправляє у тексті повісті лише особливості правопису, зважаючи на "поступ, який зробила наша мова протягом сих двадцятьох сіт".

Тема: зображення боротьби давньої карпатської громади тухольців проти нападу татаро-монголів та соціального гноблення в ХІІІ столітті.

Ідея: продемонструвати й возвеличити в очах читача мужність, патріотизм, винахідливість, рішучість, уміння долати перешкоди, боротися з труднощами; піднесення почуття любові; засудити підступність, зраду, жадобу, жагу до збагачення за рахунок інших.

Основна думка: перемога народу можлива лише за умови його одностайності в боротьбі проти ворога. "Кождий дбає тільки про себе, не розуміючи того, що таким робом роздроблюються їх сили, ослаблюється громада".

Сюжет твору містить дві лінії - історичну (напад монголо-татар, боротьба тухольців за свою землю) і особистісну (стосунки Максима Беркута й Мирослави).


Проблематика:
✔суспільно-політичні проблеми
✔національно-історичні
✔філософські
✔загальнолюдські
✔соціальні
✔морально-етичні

Композиція: епіграф, авторська передмова, 9 розділів.


Коментарі

Усі читають

Цитатна характеристика персонажів повісті "Кайдашева сім'я" Івана Нечуя-Левицького

Уривки із твору Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я", у яких описані образи повісті.