Перейти до основного вмісту

Короткий зміст твору "Таємниця підводного човна" Андрія Кокотюхи


1 розділ

Четверо - Данило Лановий, Богдан Майстренко, Галка і її страус Футбол - лежали біля моря. Усім було нудно. Знічев'я друзі навіть почали сваритися. Аж тут їм назустріч до пірсу з моря мчав катер.

2 розділ

З катера "Мангуст" вийшов чоловік у кашкеті і завів розмову з дітьми: розповів про катер і запропонував прогулятися морем на ньому. Першим на катер ступив птах. Водночас "Мангуст" рвонув від пірсу на повній швидкості, за ним у воду бухнувсь і Богдан, що тримав трос від катера в руках.

3 розділ

Богдан, опинившись далеко від берега, боровся з хвилями, однак різкий розворот катера вирвав із рук хлопця мотузку. Майстренко вимушений був повертатися: поплив назад кролем.

Данько запропонував звернутися до міліції. Та скоро катер знову з'явився на обрії. З нього вистрибнув викрадений страус і летів по воді, немов його щось несло. Однак на пірс птах перестрибнути боявся. Богдан знайшов вихід: він замахнувся на Галку і почав смикати її за коси. Бажаючи захистити свою подругу, Футбол стрибнув на пірс і миттєво почав атакувати кривдника.

4 розділ

Страус спробував раз дзьобнути Богдана в голову, потім, коли той уникнув удару, погнався за хлопцем.

Як Богдан упав і чекав розправи, Галка зупинила страуса. Хлопець вибачався перед Футболом, а дівчинка заспокоювала свого захисника.

Данила ж зацікавило інше: як страусу вдалося "проїхатися" по поверхні води?

5 розділ

Діти роздумували, хто міг викрасти страуса. Галка згадала, що позавчора під час прогулянки селищем, якийсь незнайомець пропонував купити в неї Футбола.

Друзі разом вирішують, що з катера страуса перенесло якесь створіння. Данило згадав історію батька про "кримського монстра". Богдан висунув ідею про "бойових дельфінів".

Компанія вирішує, що рятівник страуса має переховуватись у нелюдному місці, тому вирушають на кладовище кораблів.

6 розділ

Автор розказує, як діти опинилися біля Чорного моря. 

Батько Данила - історик - вирішив зайнятися розвитком туризму в Криму. А його товариш планував створити заповідник, де жили б екзотичні тварини. Тому для того, щоб дослідити адаптацію африканського страуса в умовах кримського клімату, Лановий-старший запропонував Галці, Данилові та Богдану поїхати туди разом із страусом Футболом. Друзів заселили у відремонтованім корпусі покинутого дитячого табору в кримському селищі.

7 розділ

Герої прийшли на мис Корабельний, який місцеві охрестили корабельним цвинтарем. Там жило чимало бездомних собак. На компанію друзів почали звідусіль виходити злі пси. Першою злякалася Галка: дівчинка щодуху почала тікати від зграї собак, однак на допомогу прийшов страус Футбол, який сміливо поборов страшних псів. Бездомні тварини розбіглися на всі боки.

8 розділ

На берег Корабельного мису із човна несподівано вийшов голомозий хлопець, їхній одноліток Павло (Пава). Він сказав, що давно спостерігає за цікавою компанією, однак боявся підходити познайомитися. Пава запевнив, що як місцевий не знає чоловіка, що спробував викрасти страуса. Він також підтвердив здогадки друзів, щоб Футбола врятував морський монстр.

9 розділ

Пава розказав, що в Храмовій бухті живе чудовисько, тому багато дайверів обходять те місце десятою дорогою. Хлопець поділився, що мріє про гарний моторний човен, бо він мучиться зі своєю старою "бляшанкою".

10 розділ

Павло бачив, що після порятунку Футбола чудовисько попрямувало саме в Храмову бухту. Хлопці вирішили пливти туди зараз човном. Галка ж зі страусом залишилися удвох на березі Корабельного мису.

11 розділ

Хлопці дійшли на човні до Храмової бухти (на скелях там виднілися бані місцевого храму). Однак допливши до центру бухти, стара моторка зламалася. Хлопці вирішили далі веслувати.

12 розділ

Зайшовши в Храмову бухту, хлопці потрапили в печеру. Просто під човном вони побачили щось страшне, схоже на величезну рибину. Раптом хижак поніс їх на своїй спині вглиб печери. Данько, Бодя і Пава побачили підводне світло, а вода запінилася.

13 розділ

Галка, залишившись на пляжі з Футболом, засумувала. Вона навіть трохи образилася на хлопців, що вони її покинули. До дівчини під'їхав білий пікап. З нього вийшов чоловік у білому і заговорив із Галкою. Чоловік представився адміралом на ім'я Союзов Віктор Володимирович. Неочікуваний гість запропонував покататися на пікапі Галці з Футболом і показати їм свій крейсер. Дівчинка здогадаується, що все це не просто так.

14 розділ

Адмірал Союзов розповів, що в нього є власний крейсер, він називається "Ковчег". Галці було сумно на березі чекати на хлопців, тож вона прийняла запрошення Віктора Володимировича. 

Приїхавши до крейсера, Галя запитала, чому це судно має таку назву.

15 розділ

Союзов провів Галку і її товариша палубою, а далі показав у чому сенс назви: на крейсері стояло 8 кліток із тваринами. 

Адмірал нагадав біблійну легенду про всесвітній потоп і Ноя. Він похвастався, що ці тварини - його особиста колекція.

16 розділ

У "Ковчегу" адмірала було 15 тварин. Майже усі були в парі (як у легенді), однак не вистачало пари тільки страусисі. Тому Союзов запропонував Галці гроші за Футбола, на що дівчина відповіла, що не продає друзів. 

Галка, перелякавшись від побаченого, попросила адмірала повернути її на те місце, де він її зустрів (це їй обіцяв Союзов перед від'їздом з Корабельного мису).

17 розділ

Чудовисько із яскравим оком, яке зустріли Данило, Богдан і Павло у печері, виявилося аквалангістом із ліхтарем. Водолаз назвався Капітаном і попросив його так називати. Він зізнався, що це він урятував страуса на своєму підводному човні.

18 розділ

Урешті Капітан піднявся із дна і показав хлопцям свою "Рибку" (так він зазвав саморобний підводний човен). Хлопцям одразу закортіло "покататися", але чоловік сказав, що всі туди не влізуть (лише 1 дорослий і 2 дітей). Та й "Рибка" створена з іншою метою.

19 розділ

Розповідь Капітана про Український військовий флот. 100 років тому у України був власний підводний човен - "Сом". Це перше підводне судно, екіпаж якого підняв український прапор після розвалу Російської імперії. У боротьбі з російськими більшовиками, які вирішили взяти силою непокірні українські судна, команда вирішила не здаватися ворогу, а затопити "Сома" і себе разом із ним.

Член екіпажу мічман Волох навіть написав поему про загибель підводного човна, у кінці твору були вказані координати човна і скарбів екіпажу. Однак текст в кінці поеми розмило солоною морською водою.

20 розділ

Капітан розказав, що твір мічмана Волоха знайшов у пляшці на березі ще його дід. І цю загадку розгадує тепер він. Щоб хлопці здогадалися, Капітан дав їм три підказки: "Глибоку бухту прасують вітри", "Зліва - сопки, справа - стіна", "Праворуч, на сопці, темніє храм. За ним - хребта вулканічний злам". За підрахунками, затоплений "Сом" знаходиться саме в Храмовій бухті. 

21 розділ

Капітан пропонує хлопцям допомогти йому в пошуках, але в його саморобну субмарину вміщається 2 дітей. Богдан і Павло починають сваритися за місце в човні. Капітан вирішує, що під воду з ним спустяться Данило і Богдан, а Пава буде перевізником. Чоловік сказав, що він не один полює за підводним човном, тому треба поспішати. Хлопці домовилися з Капітаном, що завтра прибудуть на це ж місце, щоб податися на пошуки "Сома".

Під час повернення до Галки Пава жодного разу не заговорив ні з ким.

22 розділ

Повернувшись на Корабельний мис, хлопці дізналися від Галки про її подорож на "Ковчег". Вони ж розказали їй про знайомство з Капітаном і підводний човен "Сом". 

Данько попрохав Павла, щоб той охороняв Галку і Футбола, поки він із Богданом буде на пошуках "Сома".

23 розділ

Наступного дня компанія шукачів на чолі з Капітаном почали підводну експедицію на "Рибці". Данило спостерігав за датчиками ехолота, а Богдан утримував важіль керування човна, поки Капітан був за бортом.

Дослідивши точку, яку показав ехолот, Капітан повернувся на борт із порожніми руками. Він сказав, що це була касатка. Усі були засмучені й розчаровані, особливо капітан.

24 розділ

Богдан зауважив, що касатки не водяться в Чорному морі. Капітан пояснив, що побачив не "Сома", а "Касатку", інший затонулий човен.

25 розділ

Пава розповів, що бухта, де вони ведуть пошуки, лише 10 років тому стала зватися Храмовою, її стара назва - Гола.

Хлопець пригадав, що в цій місцевості є руїни грецького поселення. Можливо там теж колись був храм. Ця бухта називається Грецькою.

26 розділ

Павло відвіз на човні хлопців у Грецьку бухту і повернувся до Галки. До них під'їхав уже знайомий білий пікап. З нього вийшов Кашкет і витягнув надувний військовий човен. Пава зізнався Галці, що стежить за її компанією з самого початку на користь адмірала Союзова. Це від нього він отримав у подарунок бінокль, а тепер ще й човен за цінну інформацію про пошуки "Сома".

Галка звернулася до Кашкета, щоб той відвіз її до адмірала, адже вона начебто вирішила продати йому свого страуса. Павла як зрадника Галка залишила на березі одного.

27 розділ

Прибувши на "Ковчег", Галка зустрілася з адміралом Союзовим. Вона сказала, що їй відомо про пошуки "Сома" від Павла. Віктор Союзов запевнив, що скарби з цього затонулого підводного човна змінять історію флоту. Дівчинка попросила взяти її разом із собою до Грецької бухти. 

Вона також сказала, що готова продати Футбола, але поки не попрощалася з ним, тому його не зачинили в клітку.

"Ковчег" рушив на пошуки "Рибки", щоб відібрати скарби затонулого човна у Капітана.

28 розділ

У Грецькій бухті Капітан і хлопці знайшли місце, яке шукали. Капітан після дослідження затонулого підводного човна повернувся на борт "Рибки" з прямокутною кованою скринею. 

Раптом запищав ехолот, у перископ Капітан побачив "Ковчег", який насувався на них.

29 розділ

"Ковчег" ішов у Грецькій бухті, і адмірал оголосив бойову тривогу. Однак у найвідповідальніший момент до Союзова підійшла Галка і заявила, що передумала продавати страуса. Розлючений адмірал схопив її за руку, щоб зачинити в трюмі з пацюками. Водночас Футбол пішов в атаку на захист дівчинки: він двічі вдарив кривдника, що в нього аж випали з однієї кишені ключі від кліток із тваринами. Галка повідчиняла майже всі ґрати, випустивши на волю горил, ведмедів, вовків, баранів, лисиць.

Погрожуючи Союзову струсом і звірями, Галка, щоб урятувати Богдана і Данила, вимагала повернути корабель назад. Адмірал покірно виконав її наказ. 

30 розділ

Лежачи на палубі, адмірал побачив, що до його судна наближаються 2 вертольоти і одне прикордонне судно йшло на перехват. Галка сказала, що вона написала повідомлення Лановому-старшому повідомлення про те, що компанія в біді, а він викликав на підмогу морських правоохоронців.

Зозла Союзов дістав із кишені пістолет і наставив його на Галку, але коли він вистрілив несподівано перед дівчинкою опинився Футбол. Кулю прийняло страусове серце.

Віктор Союзов вистрибнув у море.

31 розділ

Адмірала дуже швидко виловили з води.

Капітан відчинив скриню. Там був архів із документами, а також прапор Українського морського флоту. Стало ясно, чому Союзов за цим скарбом теж полював: він хотів його знищити. Адже поки він цілий - армія жива.

32 розділ

Почекавши на Павла, екіпаж "Рибки" пішов сам до місця зустрічі. Там вони побачили Паву, що шматував новий човен (він утік, уздрівши Богдана і Данила); заплакану Галку над тілом Футбола.

Знайдену скриню в Грецькій бухті Лановий-старший назвав державним скарбом і викликав до неї охорону.

Батько Данила сказав, що "Сома" та його екіпаж будуть підіймати, а в селищі буде меморіал. Прапор українського флоту зберігатиметься в Державному історичному музеї.

Тіло Футбола вирішили спалити, а прах розвіяти над морем Грецької бухти, де він зустрів свою смерть.

Автор короткого викладу: NOT СКОТ.

Андрей Анатольевич Кокотюха - Таємниця підводного човна краткое содержание

Андрій Кокотюха короткий зміст

Таємниця підводного човна короткий зміст

таємниця підводного човна скорочено

Коментарі

Усі читають

Цитатна характеристика персонажів повісті "Кайдашева сім'я" Івана Нечуя-Левицького

Уривки із твору Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім'я", у яких описані образи повісті.

Аналіз твору "Захар Беркут" Івана Франка

Ідейно-тематичний аналіз твору «Захар Беркут » Автор: Іван Франко. Назва твору:  «Захар Беркут» (1882, Львів). Підзаголовок:   «Образ громадського життя Карпатської Русі в XIII столітті». Історія написання: написано з 1 жовтня до 15 листопада 1882 року на конкурс, оголошений львівською газетою «Зоря», та в 1883 році вперше видано у ній. Літературний рід: епос. Жанр: історична повість. Стиль: реалізм + романтизм. Епіграф:   «Дела давно минувших дней, преданья старины глубокой...» (О. Пушкін) - із твору «Руслан і Людмила». Твір мав у виданнях різних років дві передмови. ➤ Передмова 1882 р. до повісті «Захар Беркут ».   Іван Франко дає зрозуміти, що художній твір - це не точний переказ історичних подій. Автор пише, що "історик оперує аргументами і логічними висновками" , а "повістяр мусить оперувати живими людьми, особами" . Історична праця, на думку письменника, "має вартість, коли факти в ній представлені докладно і в при